čtvrtek 14. června 2012

Fotonávod na triko s mašlí

Pokud máte zájem o střih na toto tričko, napište mi na mejl terez.sk@seznam.cz a já vám ho ráda pošlu. Střih je zhruba pro velikost 38-40, ale pokud budete šít z pružnějších úpletových materiálů, měl by být vhodný i na vel. 42. Pro větší či menší velikosti není problém upravit - jednoduše uděláte přední díl šiřší či užší, eventuelně rozšíříte trošku i ramenní část.



 Na tričko použijte výlučně pružné látky! Tento střih je ideální šít overlockem, kdo nemá, musí se holt poprat s normálním šicím strojem. S overlockem byste měly být s tričkem hotovi do půl hoďky, na ušití je snadné a velmi rychlé :-)

STŘIH JE URČEN POUZE K SOUKROMÝM ÚČELŮM!!!

Nejprve si vytiskněte střih a slepte dohromady (čáru k čáře) podle značek na jednotlivých ařších. Střihové díly neobsahují přídavky na švy, proto nezapomeňte přidat na každé straně ca. 0,75-1cm. U výstřihu jsem si nechala zhruba 1,5cm..

Návod je dělán pro šití na OVERLOCKU.
Obkreslete a vystřihněte si jednou přední a jednou zadní díl, nezapomeňte na švové přídavky.

Nejprve si sešpendlete a sešijte ramenní švy.


Poté  obšijte overlockem průramky - má to být jednoduché a rychlé tričko, proto průramky nebudeme ani lemovat, ani zahýbat. Pokud pro šití zvolíte kontrastní barvu nitě, bude výsledek velmi efektní :-)


Sešpendlete a sešijte jeden boční šev.


 Nyní se pustíme na dolní lem - já mám poslední dobou nejradši vlnitý okraj. Pro ten si musíte přenastavit na vašem OL diferenciál na minimum (u mého Brotheru na 0,7). Šijte po linii a při šití natahujte látku před i za patkou. Okraj se sám hezky zvlní.

Nyní si nezapomeňte přeštelovat diferenciál zpátky na výchozí nastavení pro pružné látky (u mého stroje něco málo pod 2), jinak by se vám další šev mohl nemile natáhnout či zvlnit. Sešpendlete a poté sešijte i druhý boční šev trička.

Nyní na overlocku obšijte výstřih tak, že levý okraj patky pojede po čáře střihu. Už nám chybí jen zahnout okraj výstřihu. Já prošívám trojcikcakem, aby okraj držel tvar. Kdo má coverlock, má práci jednodušší :-) S dvojjehlou kamarádka ještě nejsem, tudíž jsem nezkoušela.



Tak a tričko máme hotové!


Teď už zbývá jen ustřihnout pruh látky, ze které chcete dělat mašli. Pokud máte doma stuhu v ladící barvě, můžete použít tu a práci si ještě zjednodušíte.  Pruh látky obšijte na overlocku, aby se náhodou nezačal třepit, ale není myslím nutné.

Mašli provažte jedním průramkem a výstřihem, sesuňte co nejníž to jde a je hotovo. 

Teď už vám jen zbývá tričko obléct, vyfotit a poslat mi vaši krásnou fotku na mejl a já ji dám do fotogalerie, aby se mohly i další švadlenky pokochat vašimi úžasnými výtvory ;-)

Doufám, že je návod dostatečně srozumitelný. Kdyby bylo něco nepochopitelné, ptejte se, volejte, křičte.. Pokud uslyším, poradím, pomůžu.

10 komentářů:

  1. Díky Terez, až všetko pôjde podľa plánu, posielam dnes foto :D -Monika

    OdpovědětVymazat
  2. Co to máš za špendlíky? Takové placaté hlavy :-), pokud vidím dobře

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. maji to byt nejake spendliky na patchwork.. jsou delsi, o dost lip se mi s nimi pracuje..

      Vymazat
  3. Dobrý večer! Chystám se koupit látku na tričko, už se těším na šití. Jaká je zhruba spotřeba na velikost 38 až 40? Fotku pošlu, chci si ho ušít na příští týden do práce na školení:-) Děkuji

    OdpovědětVymazat
  4. Dobry vecer! 70cm bude bohate stacit ;-)

    OdpovědětVymazat
  5. Opět Vám přeji dobrý večer! Zkusila jsem tričko ušít nejprve z prostěradla. Zadní díl mi docela hodně odstává ve výstřihu, přes boky tričko sedí akorát. I přední díl je mi v ramenou široký. Co myslíte, jakou bych měla udělat úpravu střihu? Moc děkuji za odpověď.

    OdpovědětVymazat
  6. holky do vystrihu vsivaji gumku. pri siti davejte pozor, abyste tu latku moc nenatahovala. a predni dil siroky je, to se prave stahne na zaver tou masli. jinak muzete uprostred predniho dilu ubrat nejaky centimetr.

    OdpovědětVymazat
  7. Aha:-) A tu gumičku přišívají přímo k látce a nebo do tunýlku?

    OdpovědětVymazat
  8. myslim, ze k latce.. ale to je asi jedno..

    OdpovědětVymazat
  9. Já opravdu žasnu... máš tu super nápady! Nestačím zírat :)

    OdpovědětVymazat