pátek 21. listopadu 2014

mrkvový chléb se slunečnicí

Před lety jsem se zamilovala do mrkvovo sezamového chleba z německé pekárny Hofpfisterei. Od té doby jsem nic lepšího nejedla. Před pár měsíci jsem se pustila do pečení chleba doma (v troubě, pekárnu nemáme kam dát a ani k ní nemám zatím důvěru..) a po pár pokusech došlo i na mrkvový chléb.
Výsledek předčil má očekávání, mé chuťové buňky jsou nadšeny. Na posezení jsem snědla čtvrtinu z kilového bochníku. Chudák Orlík, jdu se rychle prolít kojícím čajem, aby jeho útrapy z kynutého těsta byly o krapet menší.. Tato varianta je s kvasnicemi, příští trochu pozměněná bude už z kvásku.

Mrkvovo slunečnicový chléb (bochník ca. 1 kg)

420ml vlažné vody
půl kostky kvasnic
350g špaldové mouky hrubé
350g špaldové mouky chlebové
10g soli hrubozrnné
100g nastrouhané mrkve
70g slunečnicových semínek

Kvasnice rozpustíme ve vlažné vodě a následně přimícháme ostatní ingredience. Hněteme.. Necháme 30 minut kynout. Znovu hněteme.. Opět necháme 30 minut kynout. Ještě jednou si zahněteme a pak dáme těsto buď do vymazané (a sezamem vysypané) formy nebo ho necháme v košíku ještě 1 hodinu kynout v ledničce.

Troubu rozehřejeme i s plechem na 200 stupňů. Chleba pečeme 10 minut, poté snížíme teplotu na 180 stupňů a pečeme dalších zhruba 45-50 minut. Hotový chleba musí po poklepání vydávat dutý zvuk. Ihned po vyndání z trouby potřeme studenou vodou, aby se chléb leskl. Necháme vychladnout na roštu.

Dobrou chuť!!


9 komentářů:

  1. Kradu si s dovolením na pinterest, neb mrkvový chléb z DE jsem taky vždycky "mohla"... vyzkouším :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ze? On chutná zase uplne jinak 😁 napriste strouham mrkev nahrubo a kus spaldy nahradim zitem. No jsem zvědavá, zda se originálu priblizim.. Nastesti Maj na netu hezky rozepsane, z čeho se ten jejich chleba sklada.. 😉

      Vymazat
  2. Zajímavý recept ... se semínky dělám, ale mrkev jsem ještě nezkusila .... vypadá móc dobře:-)

    OdpovědětVymazat
  3. Díky za recept, vyzkouším a nedočekavě budu vyhlížet kváskovou variantu!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta bude az po novem roce, ted neustále cestujeme a nezvladam se o "treti" dítko starat 😉

      Vymazat
    2. Úplně chápu, taky jsem přes léto vysadila.
      Ještě se pro jistotu zeptám na upřesnění toho drožďového: do lednice dáváte jenom ten v košíku (tj. asi pak vyklopený na plech), nebo i tu variantu v nádobě? Díky!

      Vymazat
    3. Do ledničky obe varianty ;)

      Vymazat
    4. Upečeno! Pochutnáváme si. Neměla jsem špaldovou mouku, místo toho hrubá pšeničná a žitná celozrnná. A přihodila jsem malinko rozmarýnu (viz složení německého chleba), ale možná by to sneslo víc. Příště chci zkusit s tím sezamem.
      Díky za inspiraci!

      Vymazat
    5. jsem rada, ze chutna! on v tom originale ten rozmaryn taky nejak vyrazne citit nejde.. nas uz je skoro snezeny, tak jdu vymyslet, jaky chlebik upecu zitra.. :-)

      Vymazat